FIAT BRAVO 1.4 T-JET, JAKOHIHNAN VAIHTO

Eräänä päivänä Bravon alla parkkipaikalla näkyi pieni lätäkkö, joka tarkemmassa tutkimuksessa paljastui jäähdytinnesteeksi. Tottakai vuoto tulee huomatuksi talvella. Onneksi tänä vuonna talvi on leuto, on vähän mukavampi suorittaa korjaustoimenpiteitä.

Muutamaa iltaa myöhemmin oli aikaa tutkia asiaa tarkemmin. Auto ylös tunkilla, pukit alle. Vanha auton sisätilankangasmatto maahan jottei pakkanen pääse puremaan pahasti. Pohjasuoja pois, taskulamppu esiin ja auton alle. Tutkiminen ei paljasta vuotokohtaa. Kaikki näyttää kuivalta vaikka pohjasuojan päällä oli ollut hiukan jäähdytinnestettä.

Hetken miettimisen jälkeen tulee mieleen epäilys, jospa vesipumppu olisi vuodon syy. Jakohihnan yläsuoja irti. Helppo irroittaa kaksi pulttia (10 mm ja 13 mm), sähköjohtoa irti yläsuojasta ja suoja sivuun. Hihna ei ole kostea, eikä näkyvä vesipumpun rataskaan ole kostea. Jakohihnan selkäpuolella on näkyvissä rattaiden hammastusjäljet. Vuodosta ei näy jälkeä.

Nopea tarkastus huoltokirjasta kertoo ettei hihnaa ole auton historian aikana vaihdettu. Autolla ajettu n. 77000 km ja ikää 4-vuotta. Maahantuojan ilmoittama vaihtoväli on 4 vuotta tai 90000 km. Vuodet täynnä eikä tuolla hihnalla pitkään uskalla ajaa. Tarvikeliikkeestä tilaamaan jakohihna, kiristin ja vesipumppu. Käyttöhihna (kiilahihna) kannattaa tietenkin vaihtaa samalla, koska sekin on jo riittävän kuluneen näköinen (murtumia harjoissa).

Vanha jakohihna
Puolan liitin
Helmikuinen lauantai kolmen lämpöasteen kanssa sopii hyvin jakohihnan vaihtoajankohdaksi. Konepelti auki. Muovinen suoja moottorin päältä pois. Kiinni kahdella normaalilla pultilla ja yhdellä kuusiokolopultilla. Suojan irtisaamiseksi joudutaan irrottamaan kahdesta kohtaa ilmankiertoletkut.

Sytytystulpat, puolat ja ajoitustapit

Jokaisen sytytystulpan päällä on puola jossa on mielenkiintoisen näköinen sähköjohdon liitin. Hetken ihmettelyn jälkeen irroittaminen selviää. Nostetaan mustaa painiketta ylöspäin ja vedetään samalla keltaista kehikkoa poispäin puolasta, vedetään liitin irti puolasta.

Puolan irroittaminen sytytystulpasta on helppoa. Yksi 10 mm pultti irti ja puola voidaan nostaa irti tulpasta.

Sytytystulpat irti ja niiden tarkastus. Kunnossa näyttivät olevan. Olisi tietenkin voinut vaihtaa kun olisi muistanut ostaa uudet. Seuraavalla kerralla sitten, näillähän on huoltokorjaamon kuitin mukaan ajettu vasta 25 000 km. Ajoitustapit kiinni ykkös- ja kakkossylinterien sytytystulppien paikoille.

Vanha jakohihna
Liitin puolaan
Ajoitustapit samalla tasolla
Puola
Ajoitustapit samalla tasolla
Puola

Auto ylös tunkilla, pukit alle. Vanha auton sisätilankangasmatto maahan suojaksi kylmyyttä vastaan. Oikeanpuolen pyörä irti ja auton pohjan alle säilöön. Pohjasuoja pois, oikeanpuolen sisälokasuojan kaksi ruuvia joutuu irroittamaan jotta muovisen sivusuojan saa myös pois paikaltaan.

Jäähdytin ja paisuntasäiliö

Jäähdyttimen tyhjennysproppu on jäähdyttimen kuljettajanpuoleisessa alakulmassa. Tyhjennyksessä tarvitaan keräysastia johon nesteet valutetaan. Nesteen valuttamisessa astiaan auttaa 1,5 l limupullosta tai muusta tehty putkimainen ohjain. Ilman ohjainta nesteet valuvat vasemman puolen muoviselle sivusuojalle ja siitä pitkin auton alle. Tällä kertaa tyhjennys sujui kiitettävästi. Muutama pisara nestettä pääsi putoamaan keräysastian alle levitetyille sanomalehdille. Tyhjennys proppu on syytä laittaa kiinni samantien, jotta se ei unohdu auki.

Paisuntasäiliön kaksi pultia (10mm) irti ja säiliö on valmis poistettavaksi paikaltaan. Sen voi taivuttaa sivuun tai irroittaa vesiletkut ja ottaa kokonaan pois tieltä.

Käyttöhihna, kampiakselin hihnapyörä. moottorin kannatin ja jakohihnan alasuoja

Käyttöhihna otetaan pois paikaltaan. Kampiakselin kiilahihnapyörä irti. Hihnapyörä on kiinni kolmella pultilla (13 mm) jotka lähtevät irti helposti.

Jakohinhnan yläsuojamuovi irti. 2 pulttia irrotettava ja sähköjohto muovista irti.

Tunkki öljypohjan alle tukemaan moottoria kun oikeanpuolan moottorinkannatin otetaan irti. Tunkin ja öljypohjan väliin puupala (kakkosnelosta) jottei vahingossakaan öljypohja vaurioidu. Kun moottorin kannatin on irti voidaan irroittaa jakohihnan alasuoja.

Ajoituskohta

Kampiakselin päädyssä olevasta pultista pyöritetään konetta myötäpäivään ja ajoitetaan ykkös- ja kakkossylinterin ajoitustapit samalle tasalle. Ei välttämättä ole helppo saada niitä samaan taasoon. Vaati useamman kierroksen ennenkuin ne olivat riittävästi samalla tasolla. Kun ajoitustapit ovat viimein samalla tasolla pitäisi kampiakselin päässä oleva merkki olla vastapäätä kierroslukutunnistinta. Tässä asennuksessa se jäi näköjään lähes hampaan verran sivuun. Kampiakselin voi hyvin lukita tähän asentoon käyttäen kampiakselin lukitustyökalua.

Nokkka-akseli lukitaan myös paikalleen. Se voidaan lukita joko asentamalla imusarjan puolelle lukituspultti tai lukita asettamalla lukitustyökalu hihnapyörää lukitsemaan. Työkalusarjan mukana tullut pultilla oli hankala asentaa lukitusta paikalleen joten tilalle vaihdettiin pitempi pultti. Pultin vaihdon jälkeen lukitus oli helppo asentaa ja kiristää paikalleen.

Ajotusmerkit
Ajoitusmerkki ja rpm -tunnistin
Kampiakselin lukitustyökalu
kampiakselin lukitseminen
Nokka-akselin hihnapyörän lukitus
Hihnapyörän lukitustyökalu

Jakohihnan kiristin, vesipumpun vaihto ja uuden hihnan asennus

Jakohihnan kiristimen pultti irti ja vanha kiristin pois. Vanha jakohihna pois. Pikainen tarkistus osoitti hankittun hihnan olevan oikean tähän autoon.

Vesipumpun moottoriin kiinnittävät neljä pulttia (10 mm) irroitetaan. Väännetään työkalulla (esim. ruuvimeisseli) vesipumppu irti. Kun vesipumppu on irti puhdistetaan vesipumpun tiivisteenä käytetty tiivistemassa pois asennuskohdista. Bravossa ei käytetä tiivistettä vesipumpun asennuksessa. Tiivisteen sijasta käytetään tiivistemassaa.

Vesipumppua ostettaessa tarvikeliikkeen käyttämä tietojärjestelmä näytti kahden eri vesipumpun olevan sopiva. Koska asennus oli tarkoitus tehdä sunnuntaina niin tarvikeliikkeestä otettiin molemmat vesipumput mukaan.

Vanhaa vesipumpppua verrattiin uusiin ja todettiin toisen niistä olevan sopiva. Vanhassa vesipumpussa oleva "proppu" näytti hieman vuotaneen. Siinä ehkä syy jäähdytysnesteen vuotamiseen.

Tiivistemassaa asennettiin riittävästi vesipumpun tiivistepinnalle. Vesipumpun asennettiin paikalleen ja neljä pulttia kiristettiin.

Vanhaa kiristintä verrattiin uuteen ja "yllätyksenä" pystyi päättelemään uuden tarvikeosan tulleen samalta valmistajalta kuin alkuperäinen tehtaalla asennettu kiristin.

Kiristin kiinni yhdellä pultilla (13 mm). Ensiasennus mahdollisimman löysästi kiristämään hihnaa. Jakohihna asennettiin paikalleen aloittamalla sen asentaminen nokka-akselin hihnapyörästä. Hihna tiukasti nokka-akselin hihnapyörän hampaille. Sitten vesipumpun hihnapyörän hampaille. Seuraavaksi hihna asennetaan kiertokangen hihnapyörän hampaille. Viimeiseksi hihna kammetaan käsin kiertämään kiristin.

Jakohihnan kiristämiseen käytetään kiristystyökalua joka on mukana ajoitustyökalusarjassa. Työkalulla käännetään kiristintä niin, että kiristimen keskilevyssä näkyvä kolo on ulkokuoren sisäpuolella olevan metallisen kohdan uran kohdalla. Kiristimen pultti kiristetään kiinni. Hihnan kireyttä voi testata tutulla tavalla kääntämällä sitä (pisimmästä vapaasta kohdasta). Jos se kääntyy n. 90 astetta se on sopivan kireä.

Nokka-akselin hihnapyörän lukitus
Vesipumppu
Vesipumppu
Kiristimet, uusi ja vanha

Kokoaminen

Kampiakselin lukitustyökalu irti. Samoin irroitetaan nokka-akselin hihnapyörän lukitustyökalu. Kampiakselin päässä olevasta pultista pyöritetään kampiakselia myötäpäivään pari kierrosta ja haetaan asennuskohta paikalleen. Tarkistetaan hihnan kireys. Tämä vaihe tehdään jotta voidaan varmistaa asennuksen olevan oikein ja hihna oikealla kireydellä.

Jakohihnan alasuoja kiinnitetään paikalleen. Moottorin kannatin asennetaan paikalleen. Moottorin alla olevaa tunkkia joudutaan säätämään jotta kannatin osuu paikalleen hyvin. Kannattimen pulti kiristetään kiinni. Jakohihnan yläsuoja asennetaan paikalleen, kiristetään kiinni ja asennetaan sähköjohto muovisuojassa olevaan uraan.

Asennetaan oikean puolen sivusuoja kiinni. Kiinnitetään sisälokasuojan irroitetut ruuvit kiinni. Kiinnitetään rengas paikalleen. Asennetaan pohjasuoja paikalleen. Nyt auto voidaan nostaa tunkilla irti pukeista. Poistaa pukit ja laskea auto renkaidensa varaan. Kun auto on maassa on syytä kiristää irti olleen pyörän pultit kiinni.

Irroitetaan ajoitustapit sylintereistä 1 ja 2. Asennetaan tulpat. Asennetaan tulppien päälle puolat. Kiinnitetään puoliin liittimet. Tietenkin yksi liitin (nelossylinterin) keltainen kehikko hajoaa. Onneksi liitin pysyy mustan painikkeen ansiosta kiinni puolassa. Viimeiseksi moottorin päälle kiinnitetään muovinen suoja (kaksi kuusiokantapulttia ja kuusiokolopultti)

Paisuntasäilön asennus on seuraavaksi vuorossa. Tehtaalla asennetut letkuliittimet on näin tee se itse -miehen näkökulmasta parempi vaihtaa kunnon liittimiin (ABA-liittimet).

Uusi käyttöhihna asennetaan paikalleen. Hihnan asennus tapahtuu kuusiokoloavaimen avulla. Kuusiokoloavaimella löysätään automaattista kiristintä jotta hihna saadaan paikalleen. Kun hihna on paikallaan kiristin kiristää sitä automaattisesti.

Seuraavaksi avataan jäähdyttimen apumiehen yläkulmassa oleva vuoto proppu. Kaadetaan paisuntasäiliöön jäähdytysnestettä (yleensä 50 % seos) kunnes jäähdytysnestettä alkaa vuotamaan vuotopropun aukosta. Proppu suljetaan. Käynnistetään moottori ja annetaan sen käydä pari minuuttia tyhjäkäynnillä. Samalla lisätään paisuntasäiliöön jäähdytysnestettä niin, että sitä on max -merkkiin asti. Käytetään autoa ryntäyttämällä sitä noin 30 sekunnin välein (3000 rpm asti) kunnes jäähdyttimen tuuletin alkaa pyörimään ja kaikki ilma on poistunut jäähdytysjärjestelmästä.

Kun moottori käynnistettiin kuului epämääräistä kilinää, tussahtelua ryntäytettäessä moottoria. Heken aikaa mielessä oli epäilys jakohihnan asentamisen epäonnistumisesta. Pieni miettiminen vahvisti ajatusta, että asennuksessa ei voinut mennä mitään pieleen. Ajoituskohdat eivät muuttuneet (hihnapyörät eivät liikahtaneet asennuksen aikana). Hihna oli riittävän kireällä.

Moottoria ryntäytettäessä kuuluva tussahdus viittaisi sytytyspuolen vikaan.

Muovisuoja koneen päältä pois ja silmämääräinen tarkastus näyttäisi kaiken olevan ok. Puolan liittimien nykiminen paljastaa kakkossylinterin liittimen olevan löysästi kiinni. Se irtoaa puolasta kun sitä nykäisee poispäin. Liittimen painaminen tiukenpaan kiinni ei auta. Vasta kuin mustaa painiketta kevyesti nostaa ruuvimeisselillä liitin pysyy kiinni kun sitä yrittää nykäistä irti.

Kone käyntiin uudestaan. Yllätys yllätys kone käy ilman kilinöitä ja tussahduksia. No jaa, ainahan Fiat pikkasen ääntelee.

Muovisuoja koneen päälle takaisin kiinni. Työkalut, tunkit ym. paikalleen. Käsien puhdistus ja vaatteiden vaihto ja autolla liikenteeseen.

Jakohihnan kiristin uusi ja vanha
Ajoitustyökalut
Aikoinaan hankittu jakohihnan ajoitus- työkalusarja osoittautui hintansa arvoiseksi.