alkusanat
menetelmät
historia
sijainti
mongolia pähkinän kuoressa
topografia
kasvillisuus ja eläimet
vesistöt
ilmasto
väestön rakenne ja väkiluku
kielet ja uskonnot
väestötiheys
talous ja luonnonvarat
liikenne ja yhteydet
pohdinta
työnarviointi
lähdeluettelo
Mongolia koostuu pääosin ylängöstä, sekä tasaisista aroista. Mongolian eteläosat peittää Gobin autiomaa, kun taas pohjois- ja länsiosissa kohoaa vuoria. Mongolia on suurimmissä määrin yli 2000 metriä merenpinnasta.

Lännessä sijaitsee maan suurin järvi, Uvs Nuur, joka on syvimmillään n. 750 metriä. Uvs Nuur peittää 3,350 km² kokoisen alueen Mongoliasta. Järvi kuuluu UNESCOn World Heritage Site onhjelmaan.

Maassa on mannermaa ilmasto ja tämän seurauksena siellä on kuuma kesäisin (+30°c), ja todella kylmä talvisin. Lämpötila saattaa laskea jopa yli -30°C. Maalla on oma termi kuvaamaan jyrkkien ilmaston muutoksien aikaansaannoksi, zud tai dzud. Zud tarkoittaa hiekkamyrskyjä tai lumimyrskyä. Näitä on kerran tai kaksi vuodessa ja niihin kuolee ihmisiä joka kerta.

Talvisin maa voi jäätyä niin pahasti että eläimet eivät saa kaivettua sitä ja tämä johtaa useiden yksilöiden menehtymiseen talvikauden aikana. Myös vesi voi jäätyä niin pahasti, että sitä on lähes mahdotonta saada käyttökuntoon. Tämä vaikuttaa niin eläinten kuin ihmistenkin elämään.

Maaperä on aavaa puoliaavikkoa, tasankoa sekä Ruohikkoista aroa.

KATSO MYÖS SATELIITTI KUVA, KUVA